Chrom

Chróm je esenciální stopový minerál, který pomáhá tělu udržet normální hladinu cukru v krvi. Nejlepší zdroj chromu jsou pravé pivovarské kvasnice. Potravinářské či krmné droždí neobsahují významné množství chromu. Dále se chrom nachází v obilovinách a cereáliích, avšak při rafinaci se mnoho chromu z potravin ztrácí.

Chrom se užívá v souvislosti s následujícími onemocněními a zdravotními potížemi:
Vědecky prokázané užití:
Vysoký cholesterol
Hypoglykemie
Diabetes 1. Typu
Diabetes 2. Typu
Nedostatečně vědecky prokázané užití:
Vysoká hladina triglyceridů
Syndrom inzulinové rezistence
Tradiční použití bez vědeckých studií:
Zvyšování atletického výkonu
Deprese
Hubnutí

Kdo má náchylnost k deficitu chromu?
Většina lidí jí méně chromu než je denní dávka 50-200mcg,  doporučená dávka Americkou národní vědeckou akademií. Vzhledem k vysokému výskytu diabetu 2. Typu někteří doktoři navrhují, že by lidé měli být suplementováni malou dávkou chromu.


Jaká je obvyklá dávka?

Mnoho doktorů doporučuje denní dávku 200mcg.


Vedlejší účinky a interakce:

Běžné dávky v potravinových doplňcích (50-300mcg denně) nejsou pro lidi toxické.
Suplementace chromem může zvýšit účinnost léků na cukrovku (insulinu a látek snižujících hladinu krevního cukru) a vést k hypoglykémii. Lidé trpící cukrovkou mohou užívat chróm jen pod dohledem lékaře.