Ala

Univerzální antioxidant rozpustný ve vodě i v tucích, je vhodný pro diabetiky I. a II. typu. Zlepšuje zrakové funkce.

Alfa lipoová kyselina Ala patří mezi antioxidanty. Je nazývána ?univerzálním antioxidantem?, protože je rozpustná v tucích i ve vodě. ALA je v malém množství vyráběna přímo v těle. Je též obsažena v některých potravinách, především v játrech a kvasnicích.

Užití kyseliny alfa lipoové:

Vědecky prokázané účinky při:

Diabetes 1. typu

Diabetes 2. Typu

Tradiční užití:

Glaukom ? zelený oční zákal

Hepatitida ? zánět jater

Jaké je běžné dávkování:

Dávka alfa lipoové kyseliny, která ve výzkumech zlepšilo diabetickou neuropatii, je 800mg denně a 150 mg denně při glaukomu. Avšak mnohem nižší dávky, okolo 20-50mg denně, jsou doporučovány některými lékaři pro všeobecnou antioxidační ochranu.

Vedlejší účinky:

Jsou velice řídké. Může se objevit kožní vyrážka a hypoglykémie u pacientů s cukrovkou. Lidé, co mají chronický nedostatek vitamínu B1 (např. alkoholici) by měli užívat kyselinu alfa lipoovou společně s vitamínem B1.



Související články

Diabetes mellitus - cukrovka - SPECIÁL

9.1.2009 00:00

ALA

14.12.2007 00:00

ALA - kyselina alfa-lipoová nejen pro diabetiky

25.3.2004 00:00